HomeLifestyleJe goed voelen tijdens de perimenopauze

Je goed voelen tijdens de perimenopauze

IK schreef al eerder over wat ik doe om af te vallen. Maar eigenlijk gaat het verder dan dat. Ik ben echt wel met een fit journey bezig. Dit heeft alles te maken met de nieuwe fase in mijn leven: de perimenopauze. Eerlijk gezegd zit ik al even in deze fase en het was geen pretje. Tot ik dus mijn levensstijl ging aanpassen. Dit heeft echt mijn leven verandert. Je goed voelen tijdens de perimenopauze? Het kan echt!

Vage klachten

Wanneer het exact begonnen is, kan ik je niet zeggen. Maar ik kreeg ergens tussen 2020 en 2023 last van vage klachten. Eerst dacht ik dat het door die hele corona ellende kwam. Misschien dat mijn burn out weer op kwam zetten? Ik sliep slecht, ik was de ene keer heel energiek en vrolijk en het volgende moment doodmoe en had nergens zin in. Ook werd ik maar dikker, terwijl ik niet anders ging eten. Ik kreeg overal pijntjes; in mijn schouder, in mijn hielen en knieën. Eerst dacht ik nog dat dit kwam omdat ik zwaarder was geworden.

Toch maar even naar de huisarts

De lijst met klachten werd langer en langer. Onregelmatige menstruatie met heel heftig bloedverlies, ik kreeg hartkloppingen, die best wel heftig waren en dat zorgde er weer voor dat ik bang werd. Vanuit die angst kreeg ik paniekaanvalletjes. Niet heel heftig (die had ik tijdens mijn burnout), maar genoeg om toch maar even naar de huisarts te gaan. Zij verklaarde me nog net niet voor gek. Ik had niks aan mijn hart en hoefde me geen zorgen te maken. Daar kon ik het mee doen.

Je goed voelen tijdens de perimenopauze

Mensen die mij kennen weten dat ik het er niet bij laat zitten en dus ging ik zelf op onderzoek uit. Mijn moeder was vervroegd in de overgang gegaan dus grote kans dat dit ook voor mij zou gelden. En dankzij google en heel veel (wetenschappelijke) onderzoeken die ik vond, kwam ik erachter dat al mijn klachten te wijten waren aan de perimenopauze. Ik wist dat ik niet gek was. Maar het was wel fijn dat dit bevestigd werd.

Supplementen waren de eerste stap

Goed, nu ik wist wat er aan de hand was kwam de vraag hoe ik dit ging oplossen. Wat in mijn geval het belangrijkst was, was dat ik bepaalde vitamines en mineralen moest gaan aanvullen. Ik slik al jaren vitamine D sinds ik een ernstig tekort heb gehad. En juist nu zou vitamine D mij extra helpen om mijn stemming optimaal te houden en voor het behoud van mijn botten. Daar kwam nu magnesium bij om mij te helpen met mijn slaapgebrek en de opvliegertjes te temmen. En visolie (omega 3 vetzuren) helpen mijn hart gezond houden. Aangezien veel vrouwen tijdens de perimenopauze en na de overgang hartproblemen krijgen.

Ik heb ook nog een tijdje ashwaganda geslikt, maar dat deed niet veel voor mij. Mijn advies is ook om niet zomaar iets te gaan slikken, doe onderzoek en schakel eventueel een arts in.

Meer bewegen

De volgende stap was dat ik meer moest gaan bewegen. Het kleine rondje met de hond was echt niet genoeg. Ik begon met wandelen omdat ik uit het verleden weet dat ik me hier altijd goed bij en door voelde. Kilometers wandelen hebben mij letterlijk door mijn burnout heen geholpen. Maar ik had er dit keer niet zoveel plezier in en schreef me daarom ook in bij de sportschool. Rustig opbouwen zodat ik een goede routine zou creëren die ik ook echt vol zou houden.

Meerdere trainingsschema’s per week

Inmiddels ga ik 3x per week naar de sportschool. Werk ik met krachttrainingsschema’s en werk ik aan mijn conditie door ook veel cardio te doen. Ik heb alternatieve thuisschema’s voor al ik een keer niet naar de sportschool ga. Ik moet iedere dag iets aan beweging doen. Al is het maar een kwartiertje. En daarnaast moet ik 8000 tot 10.000 stappen per dag zetten. Dat laatste vind ik vaak nog lastig. Maar nu het mooier weer is, is het plan om weer buiten te gaan wandelen in plaats van op de loopband in de sportschool.

Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag het aan chatgpt. Al mijn trainingsshema’s zijn door chatgpt gemaakt.

Voeding aanpassen

En de derde belangrijke stap was mijn voeding aanpassen. Ik ben niet van het diëten. Als ik iets helemaal niet meer mag, wil ik het juist. Maar ik zorg dat ik een goede balans heb.

Mijn ontbijt is 6x per week heel gezond; een goede balans in koolhydraten, vetten en eiwitten. Lunch ben ik minder streng op, maar ik zorg ervoor dat ik altijd iets van groente erbij eet en dat het rijk aan eiwitten is. Het avondeten is gevarieerd en gewoon wat we lekker vinden. We eten nog maar 1x per week pasta, vaker rijst en vis en in ieder geval 6x per week groenten. In het weekend (meestal op vrijdag) eten we iets wat minder gezond is bijvoorbeeld loades nacho’s, patat met snacks, pizza, nou ja je snapt het wel.

Omdat het me niet altijd lukt om voldoende eiwitten uit mijn voeding te halen, neem ik iedere dag een eiwitshake. Soms kant-en-klaar uit een flesje, maar ik maak ook regelmaat een lekker drankje met eiwitpoeder van XXL Nutrition. En sinds we een Ninja Creami hebben, maar ik eiwitrijk en gezond ijs. Zo lekker!

Veel meer water drinken

Doordat ik me regelmatig laat wegen bij de sportschool ben ik erachter gekomen dat ik te weinig vocht in mijn lijf heb. Ik ben daarom meer water en thee ga drinken zodat ik iedere dag minimaal 2 liter binnenkrijg. Dat was ook echt wennen. Het drinken, maar het ook vaker naar de wc gaan. Als ik nu niet genoeg drink, merk ik dit gelijk en dat plassen doe ik nu ook niet meer ieder halfuur. Iedere cel in je lichaam heeft water nodig en pas als je genoeg drinkt merk je waarom. Je haar, je huid, je energie, alles wordt beter als je genoeg water drinkt!

Wat ik minder eet en drink

Ik let op mijn suikerinname door als ik zin heb in iets te knabbelen voor de gezondere keuze ga. In het weekend eet ik echt nog wel snoep, chocola of chips, maar in veel kleinere hoeveelheden dan voorheen. Ook de lekkere franse kaasjes staan niet meer ieder weekend op tafel. Mijn wijntje laat ik doordeweeks staan. In het weekend trouwens ook steeds vaker. Maar als ik dan een wijntje drink en een lekker toastje met kaas eet, geniet ik ik daar echt intens van. Ik mis het daardoor niet op de dagen dat ik dit niet doe. Geloof me, het is echt een kwestie van wennen. Ik eet daarom alles en hoef niks te laten staan.

Nieuwe gewoontes aanleren doe je stap voor stap

Jezelf gezondere gewoontes aanleren is niet makkelijk, maar voor je het weet wil je niet meer terug naar hoe het was. Ik voel me nog niet 7 dagen per week op en top fit, maar ik voel me beter dan ik in jaren heb gedaan. Ik heb niet alles ineen verandert. Stapje voor stapje en iedere keer een beetje erbij. Ik ben nu 3 jaar verder en ben nog lang niet klaar met mijn fit journey tijdens de perimenopauze. Maar ik ben wel een ander mens geworden; gezonder en gelukkiger. En is dat niet waar het uiteindelijk allemaal om gaat?

Ervaar jij (vage) lichamelijke en/of geestelijke klachten en denk je dat dit door de perimenopauze komt? Blijf er niet mee lopen! Ga naar huisarts of gynaecoloog en praat erover.

Irene Planken
Irene Plankenhttps://ireneplanken.nl
Ik ben Irene Planken en Ireneplanken.nl is mijn blog! Ik blog ik over alles wat mij bezighoudt en wat ik leuk vind.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

SCHRIJF JE IN VOOR DE LEUKSTE NIEUWSBRIEF!

Advertenties

Laatste berichten

VOLG MIJ HIER

681FansLike
1,211VolgersVolg
22,005VolgersVolg
449VolgersVolg
66AbonneesAbonneer